Întrebări frecvente

Răsfoiți întrebările noastre frecvente. Aici veți găsi răspunsurile de care aveți nevoie la cele mai multe dintre întrebările dumneavoastră. Acestea sunt întrebările și preocupările clientii nostri cel mai des întâlnite. Dacă nu găsiți ceea ce aveți nevoie aici,  contactati-ne. Echipa noastră de asistență pentru clienți vă ajută cu toate întrebările.

Ce este ADN ?

ADN-ul (acid dezoxiribonucleic) se găsește în toate celulele corpului nostru, reprezintă “schema” noastră și moleculele de ADN sunt transmise de-a lungul generațiilor dintr-o familie. Structura moleculară a ADN-ului este asemănată cu o scară răsucită cu dooă picioare, cunoscută sub numele de “helix”. Șiragurile de ADN conțin informații sub forma unui cod, care, la rândul său, determină trăsăturile și caracteristicile noastre individuale. Există patru tipuri de blocuri de ADN și ordinea în care acestea apar este codul nostru genetic.
Jumătate din ADN-ul unei persoane este moștenit de la mama lor, iar jumătate este moștenit de la tată. Cu toate acestea, în timp ce amprentele digitale nu au nici o valoare pentru stabilirea relațiilor de familie, variațiile minore în secvența de ADN sunt importante, deoarece acestea sunt moștenite de la membrii anteriori ai familiei.

ADN este fragil ?

Nu. ADN-ul este surprinzător de robust. Cu toate acestea, cu cât se acordă mai multă grijă colectării probelor ADN, testarea devine mai ușoară și eșantionul poate fi utilizat mai mult timp.

Cum funcționează un test de paternitate ?

Testarea paternității identifică profilul genetic unic al fiecărui individ testat. Profilul genetic al unui copil este moștenit parțial de la tată și parțial de la mamă. Prin compararea profilului genetic al copilului cu cel al presupusului tată, un test de paternitate determină dacă această persoană este sau nu tatăl biologic real.

Cum funcționează testarea ADN ?

Probele de celule de pe obraz sunt preluate la laboratorul nostru unde acestea sunt tratate în scopul de a elibera ADN-ul din celule. ADN-ul este apoi tratat cu o enzimă care provoacă multiplicarea ADN-ul, producând milioane de copii gata pentru analiză.
Profilul ADN este alcătuit din markeri STR (Short Tandem Repeat). Deoarece un copil moștenește jumătate din ADN-ul său de la fiecare părinte, fiecare marker STR din profilul copilului ar trebui să fie prezent fie în ADN-ul mamei sau al tatălui. Laboratorul nostru va testa cel puțin 24 de markeri STR pentru a determina paternitatea.
Ca parte a angajamentului nostru față de acuratețe, toate testele ADN sunt procesate de două ori, iar rezultatele sunt astfel de două ori verificate.

Cum să aleg o companie pentru testare ADN ?

Există mai multe companii de testare paternitate care oferă ceea ce par a fi teste foarte ieftine, cu toate acestea, nu toate testele de paternitate sunt de calitate egală. Pentru a evita obținerea unui rezultat incorect din testul ADN, care ar putea avea consecințe devastatoare asupra vieții dv., asigurați-vă întotdeauna că societatea de testare este pe deplin acreditată, de preferință de către organismele internaționale de acreditare, ar fi AABB și ISO17025.  International Organization for Standardization (ISO) 17025 e standardul mondial în certificarea competenței de testare și calibrare a laboratoarelor de diagnostic medical. Certificarea ISO 17025 asigură un nivel ridicat de competență și conformitate pentru laboratorul certificat, asigurându-se că testarea este efectuată de profesioniști.  American Association of Blood Banks (AABB) certifică, de asemenea, laboratoarele și derulează un program de acreditare special pentru niveluri ridicate de competență în testarea filiației. Toate analizele ADN și testele ADN ale International Biosciences se efectuează într-un laborator acreditat de AABB și acreditat în conformitate cu  International Standard ISO/IEC 17025:2005  implementat de ACLASS, semnatar al ILAC . Dați clic pentru a vedea lista completă semnatarilor ILAC Mutual Recognition Arrangement .

Care e diferența între un test pentru uz informativ și unul legalizat ?

Nu există nici o diferență în analiza efectuată de laboratorul nostru sau precizia rezultatelor. Singura diferență este că la testul ADN legalizat, va trebui ca identitatea dumneavoastră poate fi verificată și se poate confirma că probele au fost luate de la persoana în cauză. De aceea recomandăm ca eșantioanele să fie recoltate în prezența unei persoane oficiale ( medic, notar) care să certifice identitatea participanților și să asiste la sigilarea și expedierea eșantioanelor.
Acest lucru ar putea fi în măsură de a satisface instanța de faptul că fiecare probă a fost luată de la persoana corectă. Vă recomandăm să apelați la asistența unui avocat în aceste cazuri. Compania noastră nu este în măsură să efectueze identificarea participanților sau să garanteze acceptarea testului de către fiecare instanță din România.

La ce vârstă poate fi testat un copil ?

Testarea ADN-ului pentru paternitate poate fi efectuată la orice vârstă, iar un copil poate fi testat în condiții de siguranță la orice vârstă după naștere. Oferim, de asemenea, un test de paternitate prenatală folosind probe ADN prelevate în primele stadii ale sarcinii (10-21 săptămâni). Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații.

Kitul e ușor de folosit ?

Da. Kitul de colectare a probelor ADN este completat cu instrucțiuni pas cu pas pentru colectarea rapidă și ușoară a celulelor obrazului, folosind tampoanele bucale furnizate. Colectarea ar trebui să dureze doar câteva minute de persoană și este efectuată în condiții de siguranță și fără durere.

Cum se recoltează eșantioanele?

Probele ADN sunt prelevate prin utilizarea tampoanelor bucale pe care le oferim pentru a freca ușor interiorul gurii și a colecta astfel o mostră de celule ale obrazului. Aceste tampoane sunt apoi plasate în interiorul plicurilor individuale care sunt sigilate și marcate cu detaliile solicitantului respectiv. Colectarea probei ADN este complet nedureroasă și va dura doar minute. Click aici pentru instrucțiuni pas cu pas: Cum să fac un test ADN

Am nevoie de ajutorul unui medic?

Nu. Testul pentru acasă este foarte simplu și concludent. Puteți face recoltarea singuri, în confortul căminului dv., fără a fi necesar sprijinul vreunei persoane calificate. Dacă intenționați să folosiți rezultatul pentru o procedură legală, vă sfătuim să consultați un avocat.

Cum știu dacă am recoltat corect eșantioanele ?

Kit-ul este foarte ușor de utilizat și oferim instrucțiuni simple, pas cu pas pentru colectarea probelor de celule obraz folosind tampoanele furnizate. Dacă urmați instrucțiunile cu atenție, nu este nevoie să vă preocupe posibilitatea de a face greșeli. Asigurați-vă că colectați suficiente celule pentru testare; colectați o probă ADN de la persoana corespunzătoare; și etichetați corect mostrele.

Cât voi avea de plătit?

Prețul depinde de testul pe care îl selectați; consultați pagina noastră de teste și prețuri ADN. Puteți fie să furnizați detalii despre cardul dvs pentru a plăti online, fie unul dintre consilierii noștri de servicii pentru clienți vă va contacta  înainte de expedierea kitului pentru a stabili modul de plată. De asemenea, puteți plăti ramburs la curier, transfer bancar sau mandat poștal, plătit către Cromo Genetic SRL

Ce am de făcut pentru început?

Pentru a plasa o comandă:
Sunați-ne la 0724815474 sau
Email: info@ibdna.ro   sau
Completați formularul de pe acest site

Testul ADN este confidențial ?

Absolut. International Biosciences asigură discreția completă și confidențialitatea clienților. Rezultatele vor fi comunicate numai persoanei specificate. Toate fișierele client sunt protejate prin parolă. Toate ambalajele sunt discrete, iar informațiile despre pacient nu sunt niciodată utilizate în alt scop decât pentru testul ADN solicitat.

Cum să păstrez confidențialitatea ?

Toate kiturile noastre de prelevare de ADN sunt trimise î în plicuri simple  fără branding pe ele, așa că va arăta ca o scrisoare normală. Când rezultatele sunt complete, puteți alege modul în care doriți să le primiți: fie prin e-mail, scrisoare sau Whatsapp. Vă solicităm să furnizați o parolă cu eșantioanele pentru a asigura confidențialitatea.

De ce procesați eșantioanele de două ori ?

Ne mândrim cu calitatea și integritatea testelor ADN și avem un program de asigurare a calității pentru a ne asigura că toate rezultatele noastre sunt corecte. Acest program de asigurare a calității rulează toate probele ADN de două ori și verifică de două ori rezultatele pentru a oferi încredere absolută că rezultatele testelor ADN pe care le primiți sunt corecte.

Din ce se poate extrage ADN?

Este larg acceptat faptul că celulele obrazului sunt cel mai accesibil țesut pentru un eșantion voluntar. Cu toate acestea, ADN-ul uman poate fi extras din cele mai multe fluide corporale sau țesuturi (sânge, spermă, mucozități, păr etc). În plus, ADN-ul poate fi extras din orice element care este contaminat cu fluide corporale, cum ar fi guma de mestecat, mucurile de țigară sau prosoapele sanitare. Vă rugăm să faceți clic aici pentru o listă de surse alternative de ADN.

Cât timp e viabil ADN după recoltare ?

ADN-ul ar trebui să fie utilizabil până la 3 luni de la momentul în care ați luat probele, cu condiția să urmați instrucțiunile noastre și acestea sunt păstrate uscate și la temperatura camerei. Pentru zonele cu climă umedă, tampoanele trebuie returnate imediat.Păstrați eșantioanele doar în plicuri din hârtie, nu plastic.

Cât timp e valabil kitul de recoltare?

Perioada de valabilitate a kitului de testare ADN este de 4 ani. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă nu puteți utiliza kit-ul imediat, kit-ul nedeschis poate fi utilizat până la 4 ani de la data la care l-ați primit prima dată. Odată ce proba de ADN este colectată, probele trebuie să dureze până la 3 luni la temperatura camerei. Majoritatea clienților ne-au înapoiat mostrele de ADN pentru teste imediat ce le-au terminat de colectat. Cu toate acestea, chiar dacă nu reușiți să returnați probele imediat, acestea sunt bune pentru testare timp de până la 3 luni după colectare. Pentru zonele cu climă umedă, tampoanele trebuie returnate imediat. Din punct de vedere contractual, eșantioanele se pot returna în termen de 90 zile de la data contractului. Întârzierile vor genera costuri suplimentare.

Ce este un tampon oral, e la fel de bun ca o probă de sânge?

Un tampon de gură arată ca un bețișor care are  la unul din capete vată. Acesta este utilizat pentru a colecta celulele obrazului din interiorul gurii. ADN-ul este identic în tot corpul, astfel încât ADN-ul din celulele obrazului este identic cu ADN-ul din celulele sanguine. Tamponul bucal permite colectarea non-invazivă și nedureroasă a ADN-ului.

Cât de relevante sunt rezultatele ?

YES. Când ADN-ul de la un copil și presupusul tată este testat, raportul  testului ADN furnizat de laboratorul nostru va arăta în mod concludent dacă există sau nu o relație paternă. Dacă există o relație paternă, precizia va depăși 99,9%. Dacă această relație se infirmă, probabilitatea paternității va fi 0 %, deci precizia este de 100 %.

E necesar să fie testată și mama pentru un rezultat concludent ?

Nu. Testarea ADN fără mamă este o procedură foarte uzuală. Fără o mostră de la mamă, testele ADN se fac prin compararea ADN-ului copilului cu cel al presupusului tată.

Poate fi stabilită o relație între un presupus tată și un copil fără o mostră de ADN de la tată?

Da. În cazul în care numai copilul și o rudă a presupusului tată sunt testate rezultatele nu sunt concludente 100 %, dar poate furniza indicații puternice. Dacă și proba ADN a mamei este disponibilă, rezultatele testelor ADN vor fi mai concludente.

Ce se întâmplă dacă presupușii tați sunt înrudiți ?

Dacă este posibil, cel mai bine este de a testa ambii tați prezumtivi, mai ales în cazul în care aceștia sunt înrudiți, astfel încât unul să poată fi exclus. Dacă un singur presupus tată este disponibil, atunci trebuie să ne anunțați că cei doi presupuși tați sunt rude  ca să putem face analize suplimentare.

Ce opțiuni am dacă persoana e decedată sau nu e disponibilă?

Sunt disponibile mai multe opțiuni. În cazul în care persoana este decedată și a fost efectuată o autopsie, o probă viabilă de ADN poate fi în depozit în cazul în care medicul legist a păstrat probele. O probă viabilă de ADN poate exista dacă, înainte de deces, țesutul a fost prelevat pentru analiză de către spital sau laborator.
În cazul în care nu există nici o probă de ADN, atunci alți membri ai familiei cunoscute, cum ar fi mătuși, unchi, veri, frați și bunici pot depune probe ADN pentru mai multe tipuri de analize. Vă rugăm să ne contactați pentru informații suplimentare.

Va fi rezultatul recunoscut în instanță?

Dacă doriți să utilizați rezultatele testului ADN într mod legal, este vital ca eșantionul să fie colectat și sigilat de un profesionist din domeniul sănătății. Prețul afișat nu include nici o taxă pentru prelevarea probelor ADN de către acest profesionist. În orice situație, vă sfătuim să consultați mai înainte un avocat. Deși o serie de instanțe din Romania au acceptat rezultatele, e posibil ca altele sa nu le accepte, din considerente juridice.

În cât timp voi primi rezultatele ?

Rezultatul testului ADN va fi disponibil în mod normal în 5 zile lucrătoare de la momentul în care probele ADN sunt primite la laborator. Vă rugăm să țineți cont și de timpii de tranzit ai eșantioanelor în regim de curierat intern și internațional. Noi oferim un serviciu de expres pentru clienții care au nevoie de rezultatele lor mai repede, vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații.
Deoarece oferim o varietate de teste ADN, timpul de răspuns pentru diferite teste va varia. Vă recomandăm să verificați paginile de testare individuale pentru mai multe informații sau contactarea echipei noastre de relații cu clienții, dacă informațiile nu sunt disponibile.

Vor fi eșantioanele mele în siguranță ?

Da. Eșantioanele vor circula sigilate pe tot traseul, iar rezultatele obținute sunt stocate securizat și vor fi livrate doar persoanei ale cărei date figurează pe formularul de recoltare care însoțește eșantioanele.

Ce ajutor voi avea după primirea rezultatelor?

Să sperăm că rezultatele testelor ADN pe care le furnizăm vor oferi răspunsul la care ai sperat. Din păcate, motivul pentru care oamenii  aplică pentru un test ADN este pentru că există unele îndoieli în mintea lor, pe care rezultatele testelor de multe ori le confirma. Există numeroase instituții profesionale și voluntare care oferă sprijin și consiliere în astfel de circumstanțe. Faceți clic aici pentru a vizita pagina noastră Help & Support.

Când este util un test de zigozitate gemelară?

Acest test are o serie de utilizări, inclusiv:
• Testarea curiozității: Părinții gemenilor și gemenii înșiși ar putea dori să știe dacă sunt identici sau neidentici.
• Necesitate medicală: În situații medicale care necesită transfuzii de sânge și transplant de organe, un geamăn identic poate ajuta la salvarea vieții celui de-al doilea geamăn. Cunoașterea zigozității în prealabil este, prin urmare, importantă pentru a acționa în timp util în cazul în care aceste circumstanțe apar.

La ce poate fi utilizat profilul ADN?

Profilul ADN-ului are o serie de utilizări și beneficii, inclusiv:
•Pentru a ajuta la determinarea relațiilor familiale.
•Să-i protejăm pe moștenitorii de drept și să vă asigurați că vă vor moșteni averea prin excluderea pretențiilor false asupra moștenirii dumneavoastră.
•Pentru a evita exhumările costisitoare dacă profilul ADN este necesar în viitor.
•Ca măsură de precauție pentru orice cerințe viitoare de identificare/verificare posibile pentru cei care lucrează în locuri de muncă cu risc ridicat, de exemplu în caz de răpire, deces accidental, catastrofă naturală etc.
•Pentru a asigura disponibilitatea înregistrărilor stocate permanent.

Ce conține un kit de recoltare a eșantioanelor ?

Noi oferim 4 tampoane orale sterile pentru fiecare solicitant și plicuri etichetate pentru a plasa fiecare probă ADN după colectare. De asemenea, sunt incluse instrucțiuni pas cu pas cu privire la modul de colectare a probelor ADN și un formular de înregistrare & consimțământ, precum și alte documente necesare.

E necesar un formular de consimțămînt ?

Fiecare persoană care furnizează o probă pentru un test ADN trebuie să își dea consimțământul pentru testul care trebuie efectuat. Este necesar consimțământul fiecărei persoane testate înainte de prelevarea unei probe ADN. În cazul minorilor, a persoanelor care suferă de o tulburare mintală sau al celor care nu sunt în măsură să-și dea consimțământul, un tutore legal sau o persoană care are responsabilitatea părintească pentru persoana trebuie să consimtă.
Este o infracțiune gravă, pasibilă de închisoare, să se dea drept o altă persoană în scopul furnizării unei probe ADN sau să se prezinte copilul greșit în acest scop.

Cine semnează în numele copilului minor?

Părinții înscriși în certificatul de naștere al copilului, dacă nu există o hotărâre judecătorească care spune altceva, au dreptul să semneze pentru copilul minor, la fel tutorii legali. În cazul în care aveți dubii despre capacitatea dv. de a angaja minorul în efectuarea unui test genetic, vă sugerăm să consultați un avocat.

Sunt datele mele personale în siguranță ?

Datele dv. sunt protejate în conformitate cu  Regulamentul UE 2016/679 privind protecția datelor cu caracter personal  aplicabil din data de 25 mai 2018.

De ce solicitați informații despre etnicitate ?

Frecvența unei alele date pentru fiecare locus pe care îl testăm se schimbă în general în funcție de etnia părinților. Diferențele genetice între persoanele din medii caucaziene, africane sau asiatice înseamnă că trebuie să calculăm indicele combinat ușor diferit pentru a lua în considerare etnia lor diferită și pentru a oferi cel mai precis rezultat.

Sunt obligat să furnizez date referitoare la etnicitate?

Este în întregime la latitudinea dvs. dacă doriți (sau sunteți în măsură să) furnizați aceste informații,  acestea vor crește ușor acuratețea testului de paternitate. În cazul în care aceste date nu sunt furnizate, vom folosi pur și simplu cea mai mică valoare index pentru fiecare locus, care va produce, în general,  un rezultat cu precizie de peste 99,9%

Persoanele care urmează să fie testate locuiesc în orașe diferite. Pot să comand testul ?

Da, un test ADN poate fi efectuat cu ușurință dacă diferitele părți care urmează să fie testate se află în diferite orașe sau chiar în diferite țări. Dăm fiecărui kit de colectare a mostrelor ADN un număr unic de referință pentru caz. În cazul în care diferitele părți locuiesc în diferite orașe sau țări, kiturile de colectare a probelor ADN cu același număr unic de referință pentru caz vor fi trimise direct fiecărei părți. După colectare, fiecare individ ne poate înapoia mostrele de ADN. Probele ADN vor fi cuplate la laboratorul nostru pentru fiecare caz folosind numărul unic de referință al cazului. Un “split kit” pentru două adrese diferite pot fi comandate online sau prin telefon. Atunci când comandați online, pur și simplu precizați că aveți nevoie de un “set divizat” în caseta “Comentarii suplimentare” din formularul de comandă și introduceți numele și adresa suplimentare.

Pot comanda un kit dacă nu locuiesc în România?

Da, putem trimite un kit de colectare a mostrelor ADN în orice țară din lume. Toate kiturile noastre ADN sunt expediate prin curier sau poștă rapidă. Dacă aveți nevoie de livrare prin curier sau orice altă metodă, vă rugăm să ne contactați deoarece vor exista anumite costuri suplimentare.

Ce riscuri presupune un test prenatal?

Solicitanții trebuie să rețineți că atât procedura recoltării de vilozități coriale(CVS), cât și procedurile de amniocenteză prezintă un mic risc pentru copilul nenăscut. Studiile au indicat că șansele de pierdere fetală sunt crescute cu 0,5% pentru amniocenteză și 1% pentru prelevarea de vilozități. Vă recomandăm insistent să discutați aceste probleme cu medicul dumneavoastră.
Până în a 14-a săptămână de sarcină, șansa de a avea un avort spontan este de aproximativ 2%. După o procedură CVS, riscul de avort spontan este crescut cu 1%, la 3%, pentru restul sarcinii. Unele avorturi spontane sunt destinate să se întâmple indiferent de aplicarea acestor proceduri și foarte puține sunt cauzate de CVS. Cu atât mai multă experiență are specialistul, cu atât rata avortului spontan va fi mai mică. International Biosciences se referă doar procedurile unor clinici atent selecționate, iar pierderea sarcinii auditată din cauza CVS este de 1 la 100 de proceduri efectuate.
Până în a 14-a săptămână de sarcină, șansa de a avea un avort spontan este de aproximativ 2%. După o procedură de amniocenteză, riscul de avort spontan este crescut cu 0,5%, la 2,5%, pentru restul sarcinii. Prin urmare, dacă nu avortați după o procedură de amniocenteza este mult mai probabil să se întâmple din cauza avortului spontan decât procedura de fapt, cauzând avort spontan. Cu cât mai multă experiență are specialistul, cu atât rata avortului spontan va fi mai mică.
Dacă grupa sanguină este Rh negativ, va trebui să primiți medicamente Anti D după procedură. Anti D previne celulele sanguine ale copilului să fie distruse de sistemul imunitar în sarcini viitoare. Vă rugăm să ne contactați pentru o copie a fișei cu informații Anti D dacă sunteți Rh negativ.

Un test ADN de paternitate poate fi utilizat pentru identificarea unor boli ereditare ?

Nu. Markerii ADN pentru testele de paternitate sunt în locații diferite de cei pentru boli. Prin urmare, nu putem spune dacă o persoană are o boală sau este purtător de boli ereditare folosind informațiile din acest test ADN.

Dacă am alte întrebări ?

Ne puteți contacta prin email: [email protected] osau sunați un consultant la  numărul (+4) 0724815474

Cât costă un test de paternitate ?

Prețul unui test pornește de la 890 lei. NU EXISTĂ COSTURI ASCUNSE.

Skip to toolbar