All tests

Test rinichi polichistic pisici (PKD)

E posibil ca pisica ta să aibă PKD ?Aceasta este o boală ereditară care poate avea
implicații grave asupra sănătății pisicii și a urmașilor acesteia.

Order now 590 lei

Test rinichi polichistic pisici (PKD)

Preț: 590 lei
Testare: 1 eșantion
Durata: 10-12 zile lucrătoare de la primirea la laborator.

E posibil ca pisica ta să aibă PKD ?Aceasta este o boală ereditară care poate avea implicații grave asupra sănătății pisicii și a urmașilor acesteia. Ea afectează în special rasele exotice (persane, hmalayane, British Shorthair). Dacă pisica moștenește o genă de la unul dintre părinți are un risc ridicat de dezvoltare a bolii.

Testul PKD începe de la 590 lei și durează 10-12 zile.

Simptome și caracteristici ale bolii

Este caracterizată prin apariția mai multor formațiuni chistice umplute cu lichid la nivelul rinichilor. Boala poate evolua către blocaj renal și deces, deoarece chiștii se multiplică în timp și cresc în diametru (aprox. 1 cm.).Deoarece se formează în număr mare, chiștii nu se pot drena chirurgical. Unica soluție e asigurarea că pisicile care se vor reproduce nu sunt purtătoare ale genei responsabile, astfel că pisoii vor avea un fond genetic sănătos. Dacă testul indică prezența genei la un exemplar, acela va trebui eliminat de la reproducție.

Rezultatele testului

Rezultatul va indica una din trei posibilități de genotip: NN ( două copii normale ale alelei), NP ( heterozigot cu o copie normală a alelei și una cu mutație) sau PP ( 2 gene mutante)

NN -Fără mutație – boala nu va apărea la urmași dacă ambii părinți sunt NN

NP – o copie mutantă – va transmite mutația mai departe chiar dacă celălalt părinte e NN

PP – două copii mutante – acest rezultat apare foarte rar, de regulă aceste exemplare mor în timpul vieții intrauterine.

Eșantionare

Procedura este simplă, rapidă și nedureroasă. Se recoltează salivă pe 3 tampoane orale prin frecarea mucoasei bucale. Nu e necesar ajutorul veterinarului. Procedura e explicată în detaliu în instrucțiunile pe care le primiți odată cu kitul de recoltare.

Întrebări frecvente

La ce vârstă se poate efectua testul ?

Testul se poate realiza la orice vârstă, incusiv la pisici nou născute. Ttuși, în perioada alăptării se recomandă ca testul să fie realizat  din eșantioane de sânge, deoarece gura  nou născutului va conține inevitabil lapte care va contamina eșantionul din cauza prezenței ADN de la mamă.

Se poate depista PKD prin ecografie ?

Da, prin ecografie se poate pune un diagnostic precis. Problema e că diagnosticul se poate pune doar în stadiul în care chiștii sunt deja dezvoltați, iar asta se întâmplă deobicei după ce animalul are deja urmași. Cu acest test se poate pune un diagnostic timpuriu chiar la pui, iar astfel se poate face selecția corectă pentru reproducere.

Skip to toolbar