Ce este un test ADN ?

Descoperirea ADN

În anii 1940 s-a descoperit că moleculele de ADN sunt transmise de-a lungul generațiilor unei familii. În 1953 Watson și Crick au elucidat structura chimică a acestei molecule, cu aspect de scară răsucită (un “helix”) formată din două fire. ADN-ul apare în toate celulele corpului nostru, este proiectul nostru! Moleculele de ADN conțin informații sub forma unui cod, care, la rândul său, determină trăsăturile și caracteristicile noastre individuale. Acest cod, codul genetic, este dat de ordinea a patru tipuri de blocuri de ADN. Atunci când cele două fire de ADN se separă, fiecare bloc (“bază”) creează cu precizie o bază corespunzătoare pe componenta ADN nou fabricată, astfel încât informațiile să nu fie pierdute, ci să fie duplicate și păstrate.

Testarea asemănărilor dintre eșantioanele ADN (acid dezoxiribonucleic) de la două persoane permite stabilirea relațiilor de familie – sau infirmarea lor – la un grad extraordinar de ridicat de certitudine. O utilizare uzuală pentru un test ADN este de a stabili dacă un om este tatăl biologic al unui copil; acest lucru este cunoscut ca un test de paternitate. Cu toate acestea, există și alte utilizări pentru știința testării ADN (numită și genotipare), acestea includ analiza medico-legală a probelor ADN umane și urmărirea relațiilor dintre animalele domestice.

Structura noastră genetică unică

Ordinea în care bazele azotate apar în ADN este denumită secvență ADN. Fiecare persoană este unică și, așa cum oamenii diferă prin amprentele lor, ei au, de asemenea, o secvență ADN unică și ușor diferită. Jumătate din ADN-ul unei persoane este primit de la mama lor, iar jumătate este primit de la tată. Cu toate acestea, în timp ce amprentele digitale nu au nici o valoare pentru stabilirea relațiilor de familie, variațiile minore în secvența ADN sunt extrem de utile în acest scop. Toate celulele corpului nostru conțin ADN, celulele mucoasei care căptușețte obrazul oferă o sursă simplă și convenabilă de material genetic.

ADN-ul este purificat din aceste celule și variațiile minore sunt citite ca un tip de cod de bare de către un scanner. În cazul în care  “codurile de bare” de la membrii familiei sunt aliniate unul lângă altul devine clar:  un copil este legat de părinții biologici, deoarece jumătate din dungile din codul de bare  se vor alinia cu cele ale mamei, și jumătate se vor alinia cu cele ale  tatăl lui. Pe de altă parte, în absența unei relații biologice, nu se constată că semnăturile ADN de la un copil și de la un potențial părinte  au în comun 50%. Se poate aprecia că testarea ADN-ului este metoda cea mai convenabilă și științific precisă de determinare a relațiilor dintre oameni.

Înțelege rezultatele testului ADN

Pentru a înțelege rezultatele testelor ADN, am creat o pagină utilă și ușor de înțeles pentru dvs. Acest lucru vă va ajuta să interpretați rapid raportul pe care vi-l vom trimite după finalizarea rezultatelor. Click aici.

Skip to toolbar